Obiectivele Rusiei în Ucraina merg acum dincolo de Donbas

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că „sarcinile” militare ale Moscovei în Ucraina depășesc acum regiunea estică Donbas, în cea mai clară recunoaștere de până acum a faptului că obiectivele sale de război s-au extins în ultimele cinci luni.

Într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA Novosti, Lavrov a declarat că realitățile geografice s-au schimbat de când negociatorii ruși și ucraineni au purtat discuții de pace în Turcia la sfârșitul lunii martie, care nu au reușit să producă niciun progres. La acel moment, a spus el, accentul a fost pus pe Republicile Populare Donețk și Luhansk (RPD și RPL), entități autoproclamate separatiste din estul Ucrainei din care Rusia a declarat că urmărește să alunge forțele guvernamentale ucrainene.

Rusia vrea să treacă dincolo de Donbas

„Acum, geografia este diferită, este departe de a fi doar RPD și RPL, ci și regiunile Kherson și Zaporizhzhia și o serie de alte teritorii. Acest proces continuă în mod logic și persistent”, a spus el, referindu-se la teritorii mult dincolo de Donbas pe care forțele rusești le-au confiscat în totalitate sau parțial.

Dacă Occidentul, din „furie neputincioasă” sau din dorința de a agrava și mai mult situația, a continuat să alimenteze Ucraina cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, „înseamnă că sarcinile geografice se vor extinde și mai mult de la linia actuală”, a spus Lavrov.

Rusia nu ar putea permite președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy „sau oricine îl va înlocui” să amenințe teritoriul său sau pe cel al RPD și al RPL cu sistemele cu rază lungă de acțiune, a spus el, referindu-se întâmplător, și fără nicio dovadă, la posibilitatea ca liderul ucrainean să nu rămână la putere.

Ministrul de externe este cea mai înaltă personalitate care vorbește în mod deschis despre obiectivele de război ale Rusiei în termeni teritoriali, la aproape cinci luni după ce președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia negând că Rusia ar intenționa să își ocupe vecinul. Putin a declarat atunci că scopul său este de a demilitariza și „denazifica” Ucraina, o declarație respinsă de Kiev și de Occident ca fiind un pretext pentru un război de expansiune de tip imperial.

După ce a fost înfrântă într-o primă încercare de a cuceri capitala ucraineană Kiev, Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 martie că prima fază a „operațiunii sale militare speciale” a fost finalizată și că se va concentra acum pe „atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii