O turbină de 12 metri amenință aprovizionarea Europei cu gaz din Rusia

O dispută legată de documentele corecte pentru o piesă vitală a unui echipament rusesc de gazoduct amenință aprovizionarea Europei cu gaz din Rusia. Turbina de 12 metri este blocată în Germania după ce a fost reparată în Canada, iar Rusia refuză să o primească înapoi.

Gigantul energetic rus Gazprom, care a redus drastic livrările de gaz către Europa, spune că lipsa documentelor împiedică returnarea acesteia. Conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, funcționează la o capacitate de 20%. Anul trecut, Rusia a furnizat UE 40% din gazele naturale, iar reducerile au dus la creșterea dramatică a prețurilor de gros.

Gazprom susține că lipsa documentelor împiedică returnarea turbinei

Unele țări se străduiesc să cumpere suficient gaz pentru a-l depozita în lunile de iarnă, când consumul de gaz este mult mai mare. Miercuri, cancelarul german Olaf Scholz a vizitat turbina de la fabrica Siemens Energy și a declarat: „această turbină funcționează”. Dar Moscova spune că poate reinstala turbina și crește furnizarea de gaz doar după ce primește documente care arată că turbina nu intră sub incidența sancțiunilor occidentale.

Berlinul insistă că echipamentul în cauză nu este afectat de sancțiuni și că are toate documentele necesare. În schimb, consideră că Moscova întârzie livrarea turbinei din motive politice. În timpul vizitei sale, Scholz a declarat că turbina este complet funcțională și gata să fie trimisă înapoi în Rusia în orice moment. Gazprom a limitat în repetate rânduri fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 – o conductă majoră Rusia-Germania: în iunie, a redus fluxurile la 40% din capacitatea obișnuită, spunând că a fost întârziată întreținerea canadiană a turbinei în cauză. Apoi, în iulie, întreaga conductă a fost închisă timp de 10 zile, invocând necesitatea unor lucrări de întreținere. După ce a redeschis-o, Gazprom a redus din nou livrările la 20% din capacitate miercurea trecută, invocând o problemă tehnică la una dintre ultimele două turbine în funcțiune.

La o zi de la anunțul rusesc de săptămâna trecută, prețul cu ridicata al gazului în Europa a crescut cu 10%. Berlinul afirmă că nu există motive tehnice pentru care Gazprom să limiteze livrările, iar UE a descris ultima reducere ca fiind „motivată politic”. La sfârșitul lunii iunie, Germania importa 26% din gazele sale din Rusia.

Aceasta a căutat surse de aprovizionare din alte părți, a planificat măsuri de reducere a consumului și a avertizat cetățenii că facturile la energie vor crește. Deschiderea unei alte conducte paralele Nord Stream 2 a fost suspendată de Germania ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, fantastic weblog layout! How long have you been blogging for?

    you made running a blog glance easy. The whole look of your web site is magnificent, let alone the content material!
    You can see similar here najlepszy sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *