O nouă dronă căzută în România: Președintele și NATO reacționează prompt. Protest diplomatic

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la MAE, pentru a i se transmite protestul faţă de violarea spaţiului aerian al Romaniei ca urmare a identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.

Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părţii ruse să înceteze acţiunile la adresa populaţiei şi a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar ameninţa în orice fel siguranţa şi securitatea cetăţenilor români din regiune.

Iohannis: ”Riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români”

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, lângă localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. MApN a transmis că mililtarii au făcut verificările, după ce au primit informaţii despre existenţa unor elemente de dronă.

„Nu există indicii că au fost intenţii de a lovi NATO” – secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”. Şeful statului a adăugat că a discutat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi l-a informat cu privire la noile evoluţii.

„Acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România şi a reasigurat că Alianţa Nord-Atlantică şi Aliaţii sunt pe deplin alături de România, aşa cum a fost dovedit, de exemplu, şi de recenta decizie a SUA de a spori prezenţa sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană din ţara noastră”, a precizat președintele Iohannis.

Secretarul general al NATO a estimat, la rândul său, că „nu există indicii că au fost intenţii de a lovi NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare” – relatează News.ro.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *