O navă cu cereale din Ucraina a plecat din Odesa cu primul export

O navă care transporta cereale a părăsit luni portul ucrainean Odesa cu destinația Liban, în baza unui acord de trecere sigură, au declarat oficialii ucraineni și turci, prima plecare de când invazia rusă a blocat transportul maritim prin Marea Neagră, în urmă cu cinci luni.

Ministrul ucrainean de externe a numit-o „o zi de ușurare pentru lume”, în special pentru țările amenințate de penurie alimentară și foamete din cauza transporturilor întrerupte. Navigarea a fost posibilă după ce Turcia și Națiunile Unite au intermediat luna trecută un acord de export de cereale și îngrășăminte între Rusia și Ucraina – un progres diplomatic rar într-un conflict care se prelungește fără nicio rezolvare la vedere.

Primul export de cereale din Ucraina a plecat din Odesa

„Prima navă de cereale de la #AgresiuneaRusă a părăsit portul”, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. „Astăzi, Ucraina, împreună cu partenerii săi, face încă un pas pentru a preveni foametea în lume.”

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, se va îndrepta spre Liban după ce va tranzita strâmtoarea Bosfor. Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a dus la o criză alimentară și energetică la nivel mondial, iar ONU a avertizat în legătură cu riscul unor multiple foamete în acest an. Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile mondiale de grâu. Însă sancțiunile occidentale impuse Rusiei și luptele de pe coasta de est a Ucrainei au împiedicat navele de cereale să părăsească porturile în siguranță. Acordul vizează să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pe Twitter: „Zi de ușurare pentru întreaga lume, în special pentru prietenii noștri din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, deoarece primul grâu ucrainean părăsește Odesa după luni de zile de blocaj rusesc”. Moscova a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor și pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale. Kremlinul a calificat plecarea lui Razoni drept o veste „foarte pozitivă”.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că nava va ancora în largul Istanbulului marți după-amiază și va fi inspectată de o echipă comună formată din reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Națiunilor Unite și Turciei.

„Apoi va continua atât timp cât nu apar probleme”, a declarat Akar.

Oficialii prezidențiali ucraineni au declarat că 17 nave sunt ancorate în porturile din Marea Neagră cu aproape 600.000 de tone de marfă, în principal cereale. Vor urma și alte nave, a declarat Kubrakov.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *