O jurnalistă din Rusia a fost amendată pentru „discreditarea” armatei

Fosta jurnalistă a televiziunii ruse de stat Marina Ovsyannikova a fost amendată cu 50.000 de ruble (681 de lire sterline) după ce a fost găsită vinovată de discreditarea forțelor armate ale țării în postările de pe rețelele de socializare care condamnau acțiunile Rusiei în Ucraina.

Hotărârea a fost pronunțată joi, după o scurtă audiere la un tribunal administrativ din Moscova. Ovsyannikova a respins procedurile împotriva ei ca fiind „absurde”. „Dovezile confirmă vinovăția Ovsyannikovei. Nu există niciun motiv să ne îndoim de autenticitatea lor”, a declarat judecătorul.

Jurnalista din Rusia a fost acuzată că „discreditează” armata

Ovsyannikova a intrat în atenția internațională în martie după ce a dat buzna într-un studio al televiziunii ruse de stat, angajatorul ei de atunci, pentru a denunța războiul din Ucraina în timpul unui buletin de știri în direct. La vremea respectivă, ea a fost amendată cu 30.000 de ruble pentru că a încălcat legile privind protestele. Audierea de joi a fost legată de postări ulterioare pe rețelele de socializare, în care ea a scris că cei responsabili de acțiunile Rusiei în Ucraina se vor afla în boxa acuzaților în fața unui tribunal internațional.

Rusia a adoptat o lege împotriva „discreditării” forțelor armate, cu o pedeapsă de până la 15 ani, la începutul lunii martie, la scurt timp după ce Vladimir Putin a lansat ceea ce el numește „operațiunea sa militară specială” împotriva Ucrainei. În fața instanței, Ovsyannikova și-a repetat protestul și a spus că nu își va retrage cuvintele. Ea a spus că nu înțelege de ce se află acolo și pentru ce este judecată. „Ceea ce se întâmplă aici este absurd”, a spus ea. „Războiul înseamnă oroare, sânge și rușine”.

Ea a continuat: „Acuzațiile dumneavoastră sunt ca și cum m-ați acuza că am răspândit variola maimuței… Scopul procesului este de a-i intimida pe toți oamenii care se opun războiului din Federația Rusă”. Ea a descris Rusia ca fiind o țară agresoare, spunând: „Începutul acestui război este cea mai mare crimă a guvernului nostru.”

Un avocat al Ovsyannikovei a declarat că aceasta avea dreptul să vorbească în temeiul articolului 29 din Constituția rusă, care protejează dreptul la libertatea de exprimare, dar judecătorul a respins argumentele avocatului.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *