O delegaţie a Congresului SUA se află în Taiwan

O delegație formată din cinci parlamentari americani a sosit duminică, la Taipei, într-o vizită neanunțată, pe fondul escaladării tensiunilor din Taiwan, informează DPA, potrivit Agerpres.

Potrivit Institutului American din Taiwan, care funcționează ca ambasadă de facto a SUA, vizita se desfășoară pe parcursul a două zile și face parte dintr-o călătorie mai amplă în regiunea Indo-Pacific. Discuţiile urmează să se concentreze, printre altele, asupra securităţii regionale și a pieței semiconductorilor.

Delegaţia parlamentară americană reprezintă atât Partidul Republican, cât şi Partidul Democrat şi este condusă de Ed Markey, senator de Massachusetts, alături de John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer şi Aumua Amata Coleman Radewagen, membri ai Camerei Reprezentanţilor.

Ministerul taiwanez de externe a salutat vizita, precizând că delegaţia se va întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen şi cu ministrul de externe, Joseph Wu. În momentul aterizării avionului care avea la bord delegația americană, ministerul apărării din Taiwan a declarat că 22 de avioane și șase nave ale armatei chineze se aflau mobilzate în zonele din jurul insulei.

După vizita președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taipei, pe 2-3 august, China a declanșat a doua zi, pe 4 august, exerciții militare de amploare, care s-au derulat în șase puncte, înconjurând astfel Taiwanul. Potrivit ministerul Apărării din Taiwan, armata chineză a lansat în total 11 rachete balistice în apele din apropierea coastelor de nord, de sud și de est ale Taiwanului. Două dintre zonele exerciţiilor chineze au fost situate la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze, Keelung şi Kaohsiung.

Pe parcursul celor cinci zile, cât au durat exercițiile militare, armata chineză a făcut, de asemenea, multiple incursiuni pe linia mediană dintre Taiwan și China, cu nave și aeronave militare.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat, la vremea respectivă, că exercițiile militare ale Chinei, unele fără precedent, au rolul de a schimba status quo-ul în Taiwan și de a perturba securitatea regională.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, în timpul administrației preşedintelui democrat Jimmy Carter, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul, scrie DPA.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *