O delegație a Comisiei Europene vine în România: Coridorul Dunării, în discuție

O echipă de experţi a Comisiei Europene este așteptată, vineri și sâmbătă, în România, pentru a discuta modalităţile de sporire a capacităţii coridorului Dunării.

Delegația va fi condusă de Michael Hager, şeful de cabinet al vicepreşedintelui executiv al CE, Valdis Dombrovskis, și va ajunge în oraşele-porturi Constanţa şi Galaţi – care fac eforturi de a susține exporturile ucrainene.

Programul include o serie de vizite la instalaţiile portuare, precum şi reuniuni cu autorităţi, operatori, transportatori şi comercianţi. Discuţiile se vor axa, printre altele, pe mijloacele de soluţionare a blocajelor, de îmbunătăţire a tranzitului şi de simplificare a procedurilor şi a controalelor.

La Galaţi, echipa de experţi va vizita portul şi se va întâlni cu autorităţile portuare.

De asemenea, la Constanţa, echipa de experţi va vizita portul şi se va întâlni cu reprezentanţi ai guvernului, ai autorităţii portuare şi vamale. La discuții, vor fi și reprezentanţi ai operatorilor, ai transportatorilor şi ai comercianţilor de cereale.

România s-a angajat să-și dubleze capacitatea de transport pe Dunăre și Marea Neagră

 ”Scopul acestei vizite este de a demonstra sprijinul acordat de UE României, recunoscând în acelaşi timp eforturile continue ale autorităţilor şi ale părţilor interesate în cadrul acestui demers complex”, se menţionează într-un comunicat al executivului european.

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, țara noastră își va dubla, în termen de două luni, capacitatea portului Constanța și a căilor de transport pe Dunăre, pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele.

Comisia Europeană a instituit o platformă comună de coordonare privind exporturile din Ucraina, pentru a colabora îndeaproape cu ţări printre care România, Moldova şi Ucraina, în vederea îmbunătăţirii tranzitului şi a fluxului de mărfuri dinspre şi înspre Ucraina, de-a lungul culoarelor de solidaritate.

Se apreciază că platforma funcţionează bine în ceea ce priveşte soluţiile practice de eliminare a blocajelor şi de accelerare a traficului, pentru a permite Ucrainei să exporte cereale prin UE, ca alternativă la porturile de la Marea Neagră.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *