Companie germană, acuzată de facilitarea cenzurii internetului în Iran

Două instituții de presă și un centru de cercetare german au anunțat într-un raport comun că o companie germană facilitează cenzura internetului din Iran.

Potrivit acestor rapoarte, compania Softqloud GmbH din orașul Meerbusch, de lângă Dusseldorf, ajută regimul iranian să își gestioneze intranetul cunoscut sub numele de „Rețeaua Națională de Informații”.

Cercetarea efectuată de Taz și Netzpolitik, precum și de centrul de cercetare Correctiv, a spus că Softqloud GmbH este o sucursală a Arvancloud sau Abr Arvan, o companie iraniană care ajută la deconectarea internetului în Iran.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a catalogat acest caz ca fiind unul „surprinzător” și a declarat că oficialii de securitate vor investiga această problemă.

Ministrul a mai declarat că, dacă acuzațiile sunt adevărate, acestea ar putea avea consecințe punitive.

Potrivit acestei cercetări comune, Softqloud GmbH este una dintre cele patru porți digitale de conectare care realizează legătura Iranului la internetul global.

Această companie a înființat mai multe centre de date în Europa care pot garanta funcționarea intranetului în Iran în cazul închiderii internetului de către guvernul iranian.

Raportul investighează proiectul Iran Cloud, care are scopul de a ajuta menținerea intranetului național și de a izola și mai mult țara de rețeaua globală.

Acest lucru ar însemna că Abr Arvan ar fi implicat în instituirea cenzurii și supravegherii internetului în Iran.

Cu toate acestea, Arvancloud și-a respins implicarea în cenzură spunând că este un simplu „furnizor de servicii cloud și nu poate juca un rol în cenzura internetului, nici în Iran și în nicio altă parte a lumii”.

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *