Nyílt levélben kérik az ELTE dolgozói a fizetések rendezését

            Elégedetlenek az ELTE dolgozói az alapbérekkel. Problémájukkal már hónapokkal ezelőtt megkeresték az intézmény vezetőségét, mégsem kaptak érdembeli segítséget, ezért most nyílt levélben fordulnak a nyilvánossághoz – közvetít a Telex.

            Az oktatók, és egyéb ott dolgozók fizetései is alacsonyak, más magyarországi egyetemekkel összehasonlítva, és nemzetközi viszonylatban is. Jelzik, hogy komoly csökkenés látható a 10 évvel ezelőtti fizetésekhez képest, miközben az összegek nem mozognak együtt az inflációval sem, hanem fix összegként vannak jelen. Az alulfinanszírozottság rontja az oktatás színvonalát is, egyre nehezebb az intézményen belüli átcsoportosításokkal megoldani a helyzetet, teljesen pedig nem is lehet, ezért kérik a források megemeléseit.  Ragaszkodnak továbbá ahhoz, hogy ne pótlékokkal próbálja az állam orvosolni a problémát, hanem az alapbér emelésével – szeretnék elérni, hogy 2008 óta először a tanársegédi alapbér az átlagbér duplája legyen, és ezt a döntést az Országgyűlés iktassa törvénybe.

            Kiállásukkal nem csak saját magukért emelnek szót, kiemelték a szociális szférát, illetve más állami szektorokat is, ahol szerintük már nagyon időszerű lenne a bértáblák újratárgyalása.

Molnár Adrienn

(forrás: https://www.elte.hu/en/law )

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *