Numărul de ucraineni care intră în Uniunea Europeană, la nivelurile dinainte de război

Harta refugiati, Ucraina - luna mai

Numărul ucrainenilor care intră în ţările membre ale Uniunii Europene a revenit la nivelurile de dinainte de invazia Rusiei, a declarat, astăzi, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit Agerpres.

De la 24 februarie, de la declanșarea războiului de către Federația Rusă în Ucraina, se estimează că peste 6 milioane de ucraineni au intrat în ţările blocului comunitar, iar dintre aceștia, aproximativ 3,1 milioane s-au întors deja în Ucraina.

„Referitor la fluxurile de refugiaţi, situaţia este în prezent stabilă. Traversările dintre UE şi Ucraina au revenit la nivelurile de dinainte de război şi dinainte de pandemia de COVID-19, astfel încât s-a revenit la un număr normal de persoane care trec graniţa”, a declarat comisarul european, Ylva Johansson, la o reuniune a miniştrilor de interne ai UE, care se desfăşoară la Praga.

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită și pentru eventualitatea ca invazia rusă din Ucraina să provoace strămutarea şi mai multor persoane în blocul comunitar, a avertizat, în schimb, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan.

Potrivit comisarului european, Ylva Johansson, Cehia este ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor (388.000 de refugiați), urmată de Polonia (1,2 milioane de refugiați ucraineni), Estonia, Lituania, Bulgaria şi Letonia.

Potrivit Eurostat, în luna mai, România a primit 20.435 de refugiați, fiind a doua țară în care ucrainenii și-au găsit adăpost, după Polonia. În total, România a găzduit peste un milion de refugiați din Ucraina.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii