Număr record de cereri de azil în Europa

Peste 800.000 de cereri de azil au fost înregistrate în primele trei trimestre ale anului 2023 în Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia, conform informațiilor furnizate marţi de Agenția de Presă Germană (DPA). Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată în ultimii ani, depăşind orice an după 2016, potrivit datelor publicate de Agenţia pentru azil a Uniunii Europene (EUAA), citate de cotidianul german Die Welt.

În total, 801.459 de cereri de azil au fost depuse în cele 29 de state membre ale acestor regiuni, în intervalul cuprins între 1 ianuarie şi 3 octombrie 2023.

Deși acest fenomen a fost observat pe scară largă, cele mai semnificative creşteri au avut loc în Letonia, unde numărul cererilor a crescut cu 168%, și Estonia, cu o creștere de 119%. Aceste cifre impresionante au fost asociate cu o creștere masivă a migrației ilegale dinspre Belarus, ceea ce a generat o presiune majoră asupra sistemelor de azil din aceste țări.

Germania ocupă locul trei în ceea ce privește creșterea numărului de cereri de azil, înregistrând o creștere de 74% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe de altă parte, au fost și câteva țări care au înregistrat scăderi semnificative în numărul de cereri de azil, comparativ cu primele zece luni din 2022. Danemarca a înregistrat o scădere de 56%, urmată de Malta cu o scădere de 54%, Cipru cu o scădere de 52%, și Austria cu o scădere de 41%.

Ungaria a fost țara care a înregistrat cel mai mic număr de cereri de azil în acest an, cu doar 26 de cereri, reprezentând un contrast semnificativ față de cifrele înregistrate în alte țări europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *