Număr dublu de secții de votare în străinătate, pentru europarlamentare

Românii din străinătate vor avea la dispoziție peste 900 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, dublu față de scrutinul precedent, din 2019.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunțat că MAE va organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, un număr de 916 de secții de votare în străinătate.

„Este aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Este, totodată, cel mai mare număr de secţii de votare organizate vreodată în străinătate, peste maximul anterior de 835 de secţii organizate la alegerile prezidenţiale din 2019″, a spus Luminița Odobescu.

Ea a subliniat că organizarea acestora a avut la bază atât dinamica prezenţei la alegerile precedente, cât şi consultările cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate, precum şi cu reprezentanţii formaţiunilor politice din diaspora.

„Am comunicat către Autoritatea Electorală Permanentă necesarul de buletine de vot, ştampile şi timbre autocolante, care vor fi folosite la secţiile de votare din străinătate. Imediat ce acestea vor fi tipărite, respectiv confecţionate, vom începe distribuirea materialelor necesare votării către secţiile organizate în străinătate”, a mai spus ministrul Luminița Odobescu.

Potrivit acesteia, a fost legiferată şi posibilitatea ca alegătorii care la ora 22.00 se află la rând pentru a vota să-şi poată exercita dreptul de vot până la ora 23.59.

În anii precedenți, din cauza numărului mai mic de secții de votare, s-au creat cozi pentru vot în orașele din străinătate în care se află comunități mari de români.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *