ONU denunță atrocitățile Chinei asupra minorităților

În ultimii trei ani, autoritățile chineze din regiunea vestică Xinjiang au reținut mai mulți bărbați și femei – în mare parte musulmani din minoritățile etnice uigure, kazahe și kârgâze – și i-au relocat în lagăre menite să-i scape de presupusele înclinații teroriste sau extremiste.

După ce au negat aceste acuzații de nenumărate ori, autoritățile chineze au început să recunoască existența acestor tabere în a doua jumătate a anului 2018, însă le-au catalogat ca fiind „centre de formare profesională pentru șomeri sau internate”.

blank
*Centrele de reeducare din regiunea Xinjiang

Cu toate acestea mai multe documente guvernamentale – cele mai multe din ele fiind semnate de Partidul Comunist din Xinjiang – spun o poveste diferită.

Documentele divulgate includ note explicative care stabilesc protocoale pentru aceste „centre” care seamănă mai mult cu lagăre centrate pe îndoctrinarea deținuților.

Prevenirea evadărilor este primordială, spun documentele, iar un obiectiv principal al lagărelor este „transformarea ideologică”.

Guvernul chinez a catalogat aceste documentele ca fiind o „pură fabricație sau pur și simplu știri false”. „Nu există așa-numitele „lagăre de detenție” în Xinjiang”, a declarat biroul de presă al ambasadei Marii Britanii a Chinei într-un comunicat. „Au fost înființate centre de educație și formare profesională pentru prevenirea terorismului.”

Sesizarea ONU

După publicarea acestor documente și mai multe anchete jurnalistice, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a început să primească din ce în ce mai multe acuzații din partea diferitelor grupuri ale societății civile că membrii Uyghur și alte comunități minoritare etnice, predominant musulmane, au dispărut din regiunea autonomă uigură Xinjiang a Republicii Populare Chineze.

Biroul a continuat să monitorizeze situația și să evalueze acuzațiile, inclusiv prin revizuirea și analiza critică a documentației oficiale disponibile publicului, precum și a materialelor de cercetare, imagini din satelit și alte informații open source, examinând originea, credibilitatea, ponderea și fiabilitatea acestora.

Publicarea raportului oficial

După o lungă perioadă de cercetare, Biroul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, a publicat miercuri, 31 august, raportul său mult așteptat despre presupusele încălcări ale drepturilor în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, eliminând cererile Beijingului de a clasifica acest raport.

Raportul spune că acuzațiile de tortură sunt valide și citează posibile crime împotriva umanității: „Amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane, în conformitate cu legea și politica, în contextul restricțiilor și privării, în general, de drepturile fundamentale de care se bucură individual și colectiv, pot constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”, se arată în raport, adăugând că lumea trebuie să își îndrepte „atenția urgent” asupra situației drepturilor omului din Xinjiang.

China continuă să respingă aceste acuzații

Cu câteva ore înainte de publicarea acestui raport, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că Beijingul este clar împotriva publicării acestuia.

 „I-am spus foarte clar Înaltului Comisar și cu alte ocazii că suntem împotriva publicării unui astfel de raport”.

„Știm cu toții atât de bine că așa-numita problemă Xinjiang este o minciună complet inventată din motivații politice, iar scopul ei este cu siguranță să submineze stabilitatea Chinei și să obstrucționeze dezvoltarea acesteia”, a adăugat acesta.

Facebook

Comentarii

4 răspunsuri

  1. Wow, marvelous blog layout! How long have you been running a
    blog for? you made blogging glance easy. The entire
    glance of your web site is wonderful, let alone the
    content material! You can see similar here dobry sklep

  2. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique
    content I’ve either authored myself or outsourced but it seems
    a lot of it is popping it up all over the internet without my
    permission. Do you know any ways to help prevent content from being ripped off?
    I’d definitely appreciate it. I saw similar here: Dobry sklep

  3. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good results. If you know of any please share.
    Many thanks! You can read similar art here: E-commerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *