Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un nou raport privind Inițiativa de Supraveghere a Obezității Copilului, al cincilea dintr-o serie care măsoară tendințele în ceea ce privește excesul de greutate și obezitatea în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani.
Constatările noului raport se bazează pe cele mai recente date colectate din 2018 până în 2020 din 33 de țări din Regiunea Europeană a OMS.
În total, au fost analizați aproape 411.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani.
Excesul de greutate și obezitatea în rândul copiilor rămân între provocările majore de sănătate publică cu care se confruntă Regiunea Europeană a OMS.
Pe lângă faptul că afectează imediat sănătatea fizică și mintală a copilului, nivelul educațional și calitatea vieții, greutatea corporală nesănătoasă la începutul vieții poate crește riscul de obezitate și boli netransmisibile (BNT) mai târziu în viață.
Abordarea obezității – inclusiv a obezității infantile – este vitală pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă și pentru implementarea Programului european de lucru al OMS 2020-2025 – „Acțiunea unitară pentru o sănătate mai bună”
Astăzi, 1 din 3 copii de vârstă școlară din regiune sunt supraponderali sau obezi, iar ratele sunt în creștere în multe țări.
În general, 29% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani din țările participante erau supraponderali – inclusiv obezi. Prevalența a fost mai mare în rândul băieților (31%) decât în rândul fetelor (28%).
În mai multe țări – Austria, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Israel, Lituania, Macedonia de Nord, România, Rusia, Slovenia, Spania și Suedia – au existat puține diferențe de prevalență între sexe.
Astfel potrivit OMS în ritmul actual, 40 de milioane de copii vor deveni obezi sau supraponderali în următorul deceniu.
Situația în rândul adulților
În ultimii 30 până la 40 de ani, alimentele procesate și nesănătoase au devenit din ce în ce mai accesibile și mai accesibile, ceea ce duce la o creștere a problemelor de greutate și a obezității, subliniază Comisia Europeană.
Complicațiile legate de obezitate și probleme de greutate, în special diabetul de tip 2, bolile de inimă și mai multe tipuri de cancer, provoacă moartea a cel puțin 2,8 milioane de oameni în fiecare an.
Peste 40% dintre bărbați și femei (2,2 miliarde de oameni sunt în prezent supraponderali sau obezi, iar dietele nesănătoase sunt legate de cel puțin opt milioane de decese pe an, la nivel mondial.
Raportul integral poate fi accesat aici : Report on the fifth round of data collection, 2018–2020: WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)