Întreprinderile europene au fost puternic lovite de pandemia de Covid-19, multe companii fiind nevoite să-și închidă activitatea sau să-și reducă semnificativ forța de muncă.
Domeniul industriei reprezintă mai mult de 20% din economia UE. Acesta creează și produce inovații, materiale durabile și produsele necesare pentru economia și societatea viitorului. În plus, acesta este responsabil pentru 80% din exporturile din UE. Uniunea este, de asemenea, un furnizor și o destinație globală de top pentru investițiile străine directe.
Producția reprezintă cea mai mare parte a economiei industriale a UE, reprezentând mai mult de patru cincimi (84,7%) din valoarea adăugată industrială din UE și 90,3% din ocuparea forței de muncă din industrie în 2019.
Astfel în mai 2021, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea actualizată pentru strategia industrială a UE, pentru a reflecta circumstanțele schimbate.
Însă contextul politic actual a determinat Comisia de industrie a Parlamentului european să adopte în data de 13 iulie 2022, un raport care solicită o strategie actualizată pentru a asigura o industrie competitivă, cât mai ecologică și rezistentă în Uniunea Europeană. Aceasta va fi cel mai probabil aprobată de întregul Parlament în cadrul sesiunii plenare care va avea loc la Strasbourg în septembrie.
Strategia actualizată se bazează pe lecțiile învățate din criza cauzată de virusul Covid și are scopul de a stimula redresarea și a aborda dependențele strategice ale UE la nivel tehnologic și industrial.
Acesta subliniază necesitatea de:
- a consolida rezistența pieței unice a UE la viitoarele perturbări
- de a asigura continuitatea liberei circulații a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalului;
- necesitatea de a analiza și aborda dependențele strategice
- necesitatea de a accelera tranziția verde și digitală.
Strategia propune un instrument de urgență al pieței unice pentru a atenua impactul viitoarelor crize ale pieței, pentru a proteja libera circulație a serviciilor și a mărfurilor și pentru a maximiza disponibilitatea produselor esențiale.
De asemenea deputații vor:
- Măsuri pentru a se asigura că tranzițiile verzi și digitale păstrează locurile de muncă, competitivitatea și capacitatea de a produce produse curate
- Monitorizarea și raportarea anuală a competitivității și rezilienței ecosistemelor industriale europene și a progreselor înregistrate pe căile de tranziție
- Crearea unui set de instrumente defensive pentru a proteja piața UE de subvențiile externe perturbatoare, pentru a preveni concurența neloială din partea companiilor străine subvenționate de stat și pentru a proteja sectoarele și tehnologiile esențiale ale UE
- Un nivel ambițios de investiții în cercetare și dezvoltare, având în vedere că obiectivul de 3% din investițiile din produsul intern brut în cercetare și dezvoltare nu a fost încă atins în majoritatea țărilor UE
- Un „Fabricat în UE” consolidat și o adoptare mai rapidă a tehnologiilor Industry 4.0
- o reducere clară a dependenței externe a UE de materiile prime critice
Anamaria Kopornyai-Toth