Coreea de Nord și-a consacrat în mod oficial dreptul de a folosi atacuri nucleare preventive pentru a se proteja, într-o nouă lege care, potrivit liderului Kim Jong Un, face „ireversibil” statutul său nuclear și interzice negocierile de denuclearizare, a anunțat vineri presa de stat.
Măsura vine în contextul în care observatorii spun că țara pare să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017, după ce summiturile istorice cu președintele american de atunci, Donald Trump, și cu alți lideri mondiali din 2018 nu au reușit să îl convingă pe Kim să renunțe la dezvoltarea armelor sale.
Coreea de Nord adoptă o nouă lege referitoare la armele nucleare
Adunarea Supremă a Poporului a adoptat joi legislația ca înlocuitor al unei legi din 2013 care a subliniat pentru prima dată statutul nuclear al țării, potrivit agenției de presă de stat KCNA.
„Cea mai mare importanță a legiferării politicii privind armele nucleare este de a trasa o linie iremediabilă, astfel încât să nu mai existe nicio negociere cu privire la armele noastre nucleare”, a declarat Kim într-un discurs în fața adunării, adăugând că nu va renunța niciodată la arme, chiar dacă țara s-ar confrunta cu 100 de ani de sancțiuni.
Printre scenariile care ar putea declanșa un atac nuclear ar fi amenințarea unui atac nuclear iminent; dacă conducerea, populația sau existența țării ar fi amenințate; sau pentru a obține avantajul în timpul unui război, printre alte motive. Un deputat din cadrul adunării a declarat că legea va servi drept o garanție juridică puternică pentru consolidarea poziției Coreei de Nord ca stat cu arme nucleare și pentru asigurarea „caracterului transparent, consecvent și standard” al politicii sale nucleare, a relatat KCNA.
Legea inițială din 2013 stipula că țara ar putea folosi arme nucleare pentru a respinge invazia sau atacul unui stat nuclear ostil și pentru a face lovituri de retorsiune. Noua lege merge mai departe, permițând lovituri nucleare preventive în cazul în care este detectat un atac iminent cu arme de distrugere în masă sau împotriva „țintelor strategice” ale țării, inclusiv a conducerii sale.