Un nou val de infecții cu Covid-19 lovește Europa

Țările europene înregistrează o creștere semnificativă a numărului de cazuri de Covid-19, stimulată de subvariante foarte infecțioase ale Omicron, ceea ce ridică temeri cu privire la un nou val global de boală, pe măsură ce imunitatea scade și sezonul de călătorie de vară începe.

Nou val de Covid-19 în Europa

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat săptămâna trecută că „avantajul de creștere raportat pentru BA.4 și BA.5 sugerează că aceste variante vor deveni dominante” în întreaga Uniune Europeană și, probabil, vor duce la o creștere bruscă a numărului de cazuri.

Infecțiile sunt în creștere în mai multe țări, inclusiv în Portugalia, Germania, Franța, Grecia, Austria, Italia, Elveția și Spania, potrivit proiectului OWID (Our World in Data) de la Universitatea din Oxford, care urmărește pandemia. Noile studii au arătat că subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 au un avantaj de creștere în comparație cu variantele anterioare și par a fi bune în a se sustrage sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, nici infecțiile anterioare, nici vaccinurile nu oferă o protecție deosebit de puternică împotriva subvariantelor, motiv pentru care acestea devin tulpinile dominante.

Tulpinile BA.4 și BA.5 sunt dominante

BA.4 și BA.5 nu par să ducă la îmbolnăviri mai grave, dar, la fel ca în cazul valurilor anterioare, creșterea numărului de cazuri ar putea duce la o creștere a spitalizărilor și a deceselor, a precizat ECDC.

Impactul potențial al uneia dintre subvariante, BA.5, este cel mai evident în Portugalia, unde a dus la o creștere semnificativă a infecțiilor cu Covid-19. Această creștere pare să se fi stabilizat, dar este în continuare mai mare decât ratele din alte părți. Marți, țara a înregistrat o medie zilnică de 1.332 de cazuri noi la un milion de persoane în ultimele șapte zile – a cincea cea mai mare rată de cazuri noi din lume. Această cifră se compară cu 760 în Germania și 747 în Franța, potrivit OWID.

În Franța, numărul de cazuri noi la un milion de persoane aproape s-a triplat de la începutul lunii, iar spitalizările sunt în creștere pentru prima dată de la începutul lunii aprilie.

În Marea Britanie, unde cazurile și spitalizările sunt în creștere bruscă, începutul unui nou val pare să fie, de asemenea, determinat de BA.4 și BA.5, potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS). Cele mai recente date ale ONS, publicate la 17 iunie, au arătat că infecțiile cu Covid au crescut cu 43% de la o săptămână la alta, potrivit British Medical Journal (BMJ), o revistă medicală de specialitate, evaluată de colegi.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii