Norvegia, devenită principalul furnizor de gaze, va ajuta UE să controleze prețurile

Premierul norvegian, Jonas Gahr Stoere, a declarat joi că menținerea prețurilor exagerate la gaz nu reprezintă un avantaj pentru Norvegia, urmând ca aceasta să colaboreze de acum cu UE pentru a stabiliza piața.

Norvegia, care este în prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa, lucrează deja la capacitate maximă pentru a umple golul lăsat de Rusia.

„Nu este în interesul Norvegiei să avem aceste creșteri extraordinare ale prețului gazului”, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere reporterilor după o întâlnire cu companiile de gaze pentru a discuta modalități de a reduce prețul la care Norvegia vinde în Europa.

Discuțiile premierului norvegian au vizat contracte de furnizare pe termen lung și scurt.

Firmele de energie au declarat că sunt gata să semneze astfel de tranzacții, dar trebuie să cunoască toate detaliile problemei, după ce o serie de furnizori europeni de energie au dat faliment, datorită regulilor ce i-au împiedicat adesea să-și transfere toate costurile suplimentare către consumatori.

„Avem o discuție despre mecanismele de stabilire a prețurilor și parțial despre modul în care statele și companiile pot lucra împreună pentru a rezolva această situație foarte gravă”, a spus directorul companiei Equinor, adăugând că discuțiile vor continua și că ar exista deja o soluție.

Equinor (EQNR.OL), cel mai mare producător de gaze din Norvegia, a descris întâlnirea de joi drept „utilă” și a spus că este important să avem contact cu guvernul pentru a diminua criza energetică a Europei.

Astfel, Norvegia și Uniunea Europeană „au convenit să formeze un grup de lucru pentru a rezolva această problemă”, au declarat ambele părți miercuri.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *