Norvegia intensifică măsurile de securitate în sectorul petrolului și gazelor naturale

Norvegia și-a întărit miercuri securitatea în sectorul de petrol și gaze pentru a se proteja împotriva unui posibil sabotaj, după ce mai multe țări au declarat că două conducte care transportă gaz din Rusia în Europa au fost atacate.

Un expert militar a avertizat că securitatea sectorului petrolier al țării nordice, în prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa și unul dintre principalii furnizori de petrol la nivel mondial, ar putea fi prea relaxată. Scurgerile de gaz ca urmare a suspiciunilor de sabotaj descoperite marți la gazoductele Nord Stream au agitat piețele energetice și au sporit îngrijorările legate de securitate. Sindicatul Safe, care reprezintă mii de lucrători din domeniul petrolului și gazelor, a declarat că membrii săi se tem că ar putea avea loc atacuri și împotriva instalațiilor offshore norvegiene.

„Avem nevoie să vedem dovezi că guvernul și companiile iau măsuri pentru a spori securitatea în largul mării, poate prin desfășurarea de nave militare”, a declarat pentru Reuters liderul Safe, Hilde-Marit Rysst.

NATO și Uniunea Europeană au subliniat necesitatea de a proteja infrastructurile critice și au avertizat asupra unui „răspuns robust și unit” în cazul în care vor avea loc mai multe atacuri. „Guvernul norvegian trebuie să realizeze că, de departe, cel mai important obiect strategic din întreaga Europă este acum energia sau importurile de gaze din Norvegia. Dacă aceste livrări ar trebui să fie tăiate sau oprite sau reduse cu o cantitate mare, acest lucru ar provoca o criză energetică completă în Europa”, a declarat pentru Reuters Tor Ivar Stroemmen, lector superior la Academia Navală Regală Norvegiană.

Norvegia are peste 90 de zăcăminte de petrol și gaze, majoritatea fiind conectate la o rețea de conducte de gaz care se întinde pe o distanță de aproximativ 9.000 km.

Facebook

Comentarii

53 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *