Norvegia ia în considerare limitarea exporturilor de energie electrică pentru a preveni o potențială criza internă

Norvegia ar putea introduce în curând o lege pentru a-și reduce exporturile de energie electrică dacă nivelul rezervoarelor pentru generarea de energie hidroelectrică va ajunge la un nivel extrem de mic.

În cadrul unei publicații norvegiene citată de Bloomberg, Ministrul Norvegian al Energiei Terje Aasland, a declarat că guvernul acestuia ar putea introduce limite ale exporturilor de energie electrică dacă apa din rezervoare va ajunge la un nivel „foarte scăzut”, în încercarea de a preveni penuria de energie și creșteri suplimentare ale facturilor la energie pe plan intern.

O reducere a exporturilor norvegiene de energie ar fi resimțită în tot nord-vestul Europei, care se confruntă la rândul său cu probleme la centralele pe cărbune și energie nucleară datorită nivelului scăzut al apei din râuri.

Seceta la nivel european limitează alimentarea cu cărbune prin șlepuri iar apa caldă din râuri cauzată de temperaturile extreme este nepotrivită pentru răcirea reactoarelor nucleare.

Ca urmare a acestor probleme și a incertitudinii cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, prețurile la energie electrică au atins un preț record vineri.

Vremea uscată din această vară în Europa a afectat hidrocentrala norvegiană, care reprezintă 90% din producția de energie norvegiană. Restul de aproximativ 10% din furnizarea de energie electrică din Norvegia provine din energia eoliană.

În timp ce Europa se străduiește să achiziționeze gaze naturale pentru generarea de energie și încălzirea din timpul iernii, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Vest, Norvegia, are o problemă cu totul diferită, mai exact- vremea uscată, care epuizează rezervoarele de apă pentru hidroenergie.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *