Norvegia este deschisă să discute plafonarea prețului la gaze în UE

Premierul Jonas Gahr Støre a declarat că „Norvegia este dispusă să discute cu partenerii europeni potențiale acorduri pe termen lung privind gazele și limitele de preț, pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice”.

Țara scandinavă a devenit unul dintre cei mai mari „beneficiari” ai consecințelor invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, înlocuind Rusia ca cel mai mare furnizor de gaz al Europei și ca vânzător important de petrol și electricitate pe continent.

„Înțeleg pe deplin că Europa are acum o dezbatere profundă despre cum funcționează piețele energetice, despre cum pot asigura prețuri mai accesibile pentru cetățeni, familii, industrii, și despre cum poate fi gestionat acest deficit de gaz după agresiunea președintelui rus Vladimir Putin”, a declarat Støre pentru Financial Times.

„Norvegia nu își va închide ușile în fața unei astfel de discuții.”

Liderul norvegian a avertizat însă că Uniunea și guvernele statelor membre trebuie să aibă grijă să nu adopte măsuri care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu energie, deoarece Europa trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea.

Acesta a spus că responsabilitatea oricăror tranzacții le va reveni companiilor precum Equinor, grupul petrolier controlat de statul norvegian, care administrează câmpurile de petrol și gaze din Norvegia și că aceștia „trebuie să fie responsabili înainte de încheierea unor astfel de acorduri pe termen scurt și lung cu clienții lor în Europa”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *