Noile norme UE pentru transparență în publicitatea politică

Începând din 9 aprilie, normele europene pentru transparența în publicitatea politică au intrat în vigoare, stabilind standarde comune pe piața internă pentru această activitate.

Noul regulament, conceput pentru a spori transparența și a proteja procesele democratice europene împotriva influențelor străine, impune cerințe stricte pentru publicitatea politică. Acesta necesită ca toate materialele publicitare politice să fie clar identificate ca atare, indicând cine le-a plătit, suma plătită, legătura cu procesele electorale sau legislative și publicul-țintă vizat.

Printre cerințele-cheie se numără instituirea unui mecanism de notificare pentru materialele publicitare problematice și crearea unui registru de anunțuri publicitare online pentru toate materialele politice din mediul online. Mai mult, utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal este limitată conform noilor reguli.

Sporește transparența

Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a subliniat: „Noul regulament sporește transparența publicității politice și stabilește o protecție mai puternică împotriva ingerințelor și a manipulărilor străine”.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a adăugat: „Cetățenii bine informați și responsabilizați sunt atât fundamentul, cât și forța motrice a unei democrații prospere. Noile norme privind publicitatea politică îi vor ajuta pe cetățeni să navigheze în sfera politică și vor menține transparența alegerilor în Europa”.

Implicațiile și aplicabilitatea normelor

Normele se aplică imediat și vor reglementa publicitatea politică pentru alegerile parlamentare europene din 2024 și pentru alte procese democratice. Mai mult, acestea impun furnizorilor de servicii să asigure publicitate politică în întreaga UE, indiferent de locul în care își are sediul comanditarul.

Restul regulamentului, inclusiv normele de transparență și protecția datelor, se va aplica începând cu 9 octombrie 2025. Comisia Europeană va coopera strâns cu părțile implicate pentru a asigura respectarea acestor norme cruciale pentru procesele democratice europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *