Noile măsuri luate de Biden în privința climei nu sunt considerate „urgență”

Președintele SUA, Joe Biden, va prezenta miercuri, în cadrul unei vizite în Massachusetts, noi măsuri executive pentru a aborda problema climei. Cu toate acestea, se așteaptă ca aceste măsuri să nu ajungă până la declararea urgenței federale pe care mulți democrați au cerut-o.

Parlamentarii democrați și grupurile de mediu au cerut Casei Albe să ia măsuri agresive privind schimbările climatice după ce senatorul democrat Joe Manchin a declarat săptămâna trecută că nu este pregătit să susțină prevederi cheie privind clima în Congres, o pierdere critică în Senatul divizat în mod egal. În cadrul unei vizite în Somerset, Massachusetts, Biden va sublinia că schimbările climatice reprezintă „o amenințare existențială pentru națiunea noastră și pentru lume” și va preciza că „din moment ce Congresul nu va acționa în această urgență, atunci o va face el”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Biden prezintă măsuri în privința schimbărilor climatice

Măsurile includ asigurarea unei finanțări mai mari pentru un program care ajută comunitățile locale să extindă controlul inundațiilor, să consolideze utilitățile și să modernizeze clădirile, precum și un altul care ajută familiile cu venituri mici să plătească costurile de încălzire și răcire, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Biden va anunța, de asemenea, un nou sprijin pentru industria eoliană offshore internă, a spus oficialul. În Massachusetts, președintele va vizita o fostă uzină pe bază de cărbune care joacă un rol în susținerea industriei eoliene offshore din acest stat, ca centru de producție pentru cablurile submarine. Acest lucru ilustrează trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă pe care Biden a promovat-o ca fiind esențială pentru reducerea emisiilor climatice.

Biden a fost presat să declare o urgență climatică, ceea ce ar permite utilizarea Defense Production Act pentru a accelera producția unei game largi de produse și sisteme de energie regenerabilă. Dar nu se așteaptă ca președintele să facă acest pas miercuri, chiar dacă un val de căldură a cuprins întreaga țară și a amenințat milioane de americani, precum și rețeaua electrică. Biden a promis în campania sa prezidențială măsuri ferme în ceea ce privește schimbările climatice și s-a angajat în cadrul negocierilor internaționale privind clima să reducă poluarea climatică cu 50% până în 2030 și să ajungă la 100% energie electrică curată până în 2035.

Însă această agendă privind clima a fost deraiată de mai multe eșecuri majore, inclusiv faptul că Congresul nu a reușit să adopte măsuri cruciale privind clima și energia curată într-o lege federală a bugetului, prețurile record la benzină și invazia Rusiei în Ucraina, care a perturbat piețele energetice globale.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii