Noi speranțe pentru un acord UE – Marea Britanie

Premierul britanic Rishi Sunak și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni luni în Marea Britanie pentru a discuta despre eventuale modificări aduse protocolului post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Întâlnirea vine după luni de negocieri intense asupra protocolului, care guvernează comerțul în provincia britanică, semnat între Londra și Bruxelles ca parte a acordului Brexit dintre Regatului Unit și Uniunea Europeană.

Protocolul a menținut Irlanda de Nord pe piața unică europeană, spre nemulțumirea Partidului Democrat Unionist (PDU), partidul politic național conservator din Irlanda de Nord și al cincilea partid ca mărime din Camera Comunelor a Regatului Unit.

Într-o declarație comună, publicată duminică, Sunak și von der Leyen „au convenit să se întâlneacă personal pentru a identifica soluții comune și practice, pentru provocările complexe din jurul Protocolului ce vizează Irlanda și Irlanda de Nord”.

Orice revizuire a protocolului va trebui să mulțumească atât PDU, cât și unele părți din Partidul Conservator al lui Sunak, care se tem de ruperea legăturilor cu restul Marii Britanii deoarece dezacordurile asupra protocolului au oprit funcționarea Adunării Irlandei de Nord.

Oponenții sunt deosebit de vigilenți împotriva oricăror modificări care ar permite ca legislația UE privind piața unică să continue să se aplice în Irlanda de Nord, chiar dacă ar fi introduse reguli mai ușoare, favorizate de ambele părți.

PDU a declarat întotdeauna că dorește ca protocolul să fie revizuit sau abandonat în întregime, argumentând că acordul izolează Irlanda de Nord de restul Regatului Unit.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *