SUA dă semnalul: Acțiune fermă anti-corupție, la nivel global

Activiștii anticorupție din întreaga lume salută noua lege promulgată de președintele american Joe Biden, care deschide calea pentru urmărirea în justiție a oficialilor străini acuzați de acceptare de mită. Această decizie reprezintă o extindere semnificativă a unei legi din 1977, care vizează practicile de corupție în străinătate.

Un activist pentru drepturile omului și anticorupție din Nigeria exprimă speranța că această măsură va crea o „anumită stare de îngrijorare” printre scare, până acum, se simțeau protejați de „impunitate”. Scott Greytak, director la Transparency International din Statele Unite, anticipează că legea americană va genera schimbări semnificative în comportamentul oficialilor străini, deoarece fiecare angajat al unui guvern străin este acum avertizat că guvernul Statelor Unite ar putea interveni în cazul lor.

Cu toate acestea, un specialist în drept de la o universitate americană consideră că noile prevederi ale legii au mai mult un caracter simbolic, având rolul de a încuraja și alte țări să-și pună în aplicare propriile lor legi anticorupție.

Potrivit Indicelui anual de percepție publicat recent de Transparency International, corupția în lume s-a accentuat, afectând inclusiv țări cu standarde democratice înalte din vestul Uniunii Europene. Cu doar 46 de puncte, România se află într-o situație delicată, devansând doar Bulgaria și Ungaria în ceea ce privește percepția asupra corupției.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *