Noi sateliți pentru protejarea comunicațiilor din UE

O nouă rețea de sateliți de telecomunicații europeni, IRIS², va deveni activă din 2024, după ce Parlamentul European a aprobat acest proiect săptămâna trecută. Decizia vine pe măsură ce comunicarea prin satelit devine un atu strategic pentru guverne și societatea civilă deopotrivă, în contextul tranziției digitale și ecologice.

Un buget de 2,4 miliarde de euro îi va permite UE să înființeze noua infrastructură pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit. Noul proiect va da naștere astfel, primei constelații de sateliti multi-orbitali din Europa.

De asemenea, noii sateliți vor oferi o infrastructură de comunicații sigură pentru organismele și agențiile guvernamentale ale UE, serviciile de urgență și delegațiile europene din întreaga lume.

Rețeaua va asigura autonomia strategică a UE în domeniul comunicațiilor guvernamentale securizate, într-un context în care amenințările de securitate cibernetică devin din ce în ce mai importante, în special în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În timpul negocierilor cu miniștrii UE, eurodeputații s-au asigurat că vor respecta prevederile de mediu și sustenabilitatea sistemului, prevenind proliferarea deșeurilor spațiale, poluarea luminoasă și s-au asigurat că vor oferi o compensare a amprentei de carbon pentru a contrabalansa emisiile provenite din funcționarea sateliților.

După aprobarea Parlamentului cu 603 voturi pentru, 6 împotrivă și 39 abțineri, textul va trebui să fie adoptat oficial de Consiliu înainte de a fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *