Noi reguli UE redefinesc închirierile pe termen scurt: Platforme precum Airbnb și Booking, în centrul schimbărilor

Uniunea Europeană (UE) adoptă noi reguli pentru închirierea de locuințe pe termen scurt, având ca obiectiv creșterea transparenței și promovarea turismului durabil.

Piața închirierilor pe termen scurt a înregistrat o expansiune rapidă, cu peste 547 de milioane de nopți rezervate în 2022 prin platforme precum Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor. Cu toate acestea, creșterea exponențială a ridicat probleme pentru comunitățile locale, precum lipsa de spații locative și majorarea chiriilor în destinațiile turistice populare.

Paris a condus în topul destinațiilor, cu 13,5 milioane de oaspeți în 2022, urmat de Barcelona și Lisabona ambele cu peste 8,5 milioane de turiști. În această situație, mai multe orașe și regiuni au introdus reguli de limitare a accesului la serviciile de închiriere pe termen scurt.

Ca răspuns la aceste provocări, Comisia Europeană a propus măsuri pentru sporirea transparenței în domeniul închirierilor de locuințe pe termen scurt și pentru susținerea autorităților publice în promovarea unui turism durabil. Propunerea a fost acceptată în noiembrie 2023 de către Parlamentul și Consiliul UE.

Măsurile adoptate includ înregistrarea gazdelor prin intermediul unei proceduri online simplificate, verificarea riguroasă a informațiilor oferite de proprietari de către platformele online, și un schimb eficient de date între statele membre ale UE pentru monitorizarea activităților de închiriere. Kim van Sparrentak, eurodeputata responsabilă de acest dosar, a subliniat că noile reguli oferă orașelor mai mult control asupra situației.

Cu toate acestea, pentru a intra în vigoare, acordul provizoriu trebuie să fie adoptat de Consiliu și Parlament. Dacă este aprobat, țările membre UE vor avea 24 de luni pentru a implementa noile reguli. Votul final în Parlamentul European este programat pentru ianuarie 2024.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *