Noi îngrijorări în legătură cu centrala nucleară Zaporojie

Îngrijorările ce țin de securitatea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina cresc pe măsură ce forțele armate ale Rusiei evacuează localnicii din orașul învecinat.

Noi temeri legate de intensificarea luptelor din această zonă au apărut după ce Evgheni Balitsky, guvernatorul numit de Rusia al provinciei Zaporojie, a ordonat evacuarea civililor, inclusiv a muncitorilor uzinei.

Balitsky a ordonat vineri civililor să părăsească 18 comunități ocupate de forțele armatei ruse, inclusiv Enerhodar, unde majoritatea personalului fabricii locuiește.

De asemenea, duminică o femeie în vârstă de 72 de ani a fost ucisă, iar alte trei persoane au fost rănite după ce forțele ruse au lansat peste 30 de obuze în Nikopol, un oraș din vecinătatea fabricii.

„Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare devine din ce în ce mai imprevizibilă și periculoasă”, a averitzat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, sâmbătă.

Acesta a subliniat necesitatea unei acțiuni urgente și a solicitat din nou un acord între Ucraina și Rusia pentru a evita colapsul celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Deși a fost capturată în martie 2022 de către armata rusă, niciunul dintre cele șase reactoare ale centralei nu funcționează din cauza războiului. Cu toate acestea, centrala are nevoie de o sursă de energie fiabilă pentru sistemele de răcire, esențială pentru prevenirea unui dezastru nuclear cu potențial catastrofal.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *