Nicolas Schmit, candidatul Socialiștilor pentru șefia Comisiei Europene

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) organizează, mâine, la Roma un congres pentru a marca startul campaniei pentru alegerile europene din iunie, informează Agerpres.

Politicianul luxemburghez Nicolas Schmit, în vârstă de 70 de ani – care este comisar european pentru muncă – este unicul candidat al PES pentru a conduce lista socialiştilor la alegerile europarlamentare din iunie şi, prin urmare, pentru a conduce Comisia Europeană în legislatura 2024-2029.

„Avem un program electoral bun, idei puternice. Vom merge în toată Europa pentru a ne prezenta proiectul social-democrat”, a subliniat politicianul luxemburghez.

După inaugurarea congresului de către preşedintele PES, primul care va rosti un discurs sâmbătă dimineaţă va fi şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez – gazda ultimului congres al partidului, de la Malaga. El va fi urmat de şefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

Spre prânz, Schmit va fi nominalizat oficial drept cap de listă, iar evenimentul va fi încheiat de prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, de cancelarul german, Olaf Scholz, şi de lidera Partidului Democrat italian, Elly Schlein.

Deşi are doi şefi de guvern printre cele mai mari cinci ţări din UE – Sanchez şi Scholz, este de aşteptat ca PES să obţină locul doi la alegerile din iunie.

În Consiliul European, sunt doar cinci lideri în prezent, faţă de doisprezece din rândul Partidului Popular European (PPE), care o va propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat.

Dacă socialiştii pierd puterea în Portugalia – la alegerile de la mijlocul lunii martie – atunci ar rămâne cu doar patru din cele douăzeci şi şapte de guverne europene (Spania, Germania, Malta şi Danemarca).

În Parlamentul European, însă, sondajele indică faptul că socialiştii vor obține multe mandate, ceea ce înseamnă că vor continua să fie un element cheie pentru a sprijini viitoarea Comisie Europeană.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *