Nicolae Ciucă: ”UE trebuie să recunoască parcursul european al Republicii Moldova”

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat, joi, în cadrul unei intervenții online la reuniunea grupului PPE din Parlamentul European, recunoașterea parcursului european al Republicii Moldova și sprijin mai puternic pentru Chișinău. Nicolae Ciucă a participat pentru prima dată la o reuniune a Popularilor europeni după ce a fost ales preşedintele PNL.

”Am pledat pentru acordarea de sprijin Republicii Moldova, care este profund afectată nu doar de criza energetică, ci şi de criza refugiaţilor din Ucraina. Este necesar ca Republica Moldova să primească susţinere fermă şi un răspuns favorabil la aspiraţiile sale europene”, a precizat premierul Ciucă ulterior dezbaterii.

“Nu trebuie să uităm că Republica Moldova este într-un conflict înghețat și știm cu toții ce s-a întâmplat în ultimele zile. Provocările sub forma exploziilor recente din Transnistria distrug mediul stabil și calm. Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru pentru a face față acestor provocări și pentru a susține refugiații de pe teritoriul ei, menținând un buget stabil, care să permită consolidarea frontierelor. România este de părere că este timpul pentru o recunoaștere clară a parcursului european al Republicii Moldova. Nu doar în baza circumstanțelor actuale, ci și din schimbările pozitive ale guvernului de la Chișinău în direcția reformării pro-europene”, a declarat Nicolae Ciucă în intervenția sa video la dezbaterea liderilor PPE.

“Este important să mă aflu astăzi la Praga alături de colegii noștri din Grupul PPE din Parlamentul European. Guvernul ceh este lider în ceea ce privește solidaritatea față de Ucraina. Mulțumesc pentru contribuția premierului român Nicolae Ionel Ciucă la cooperarea europeană în domeniul apărării. Putin nu poate câștiga acest război!“, a scris președintele PPE, Manfred Weber, pe Facebook, în legătură cu reuniunea familiei politice pe care o conduce.

La 3 martie, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar la 22 aprilie, guvernul de la Chișinău a transmis la Bruxelles chestionarul de aderare completat.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *