Nicolae Ciucă: ”Exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră, obiectiv esenţial pentru obţinerea independenţei faţă de gazul rusesc”

În iunie, va începe extracția primelor gaze naturale din Marea Neagră.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, astăzi, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acţionar al companiei Black Sea Oil&Gas. Cu această ocazie, prim-ministrul a salutat interesul investitorilor faţă de începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, prin dezvoltarea proiectului de la Midia, care va asigura, începând din acest an,10% din consumul naţional anual.

„Pentru români, este un obiectiv esenţial în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc. Guvernul încurajează investiţiile în sectorul energetic, iar ţara noastră se numără printre statele europene care îşi pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern. Noua lege offshore, pe care am iniţiat-o la nivelul Coaliţiei de guvernare şi care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil şi stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului şi cele ale mediului de privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Reprezentanţii companii Black Sea Oil&Gas au anunţat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste. Portofoliul Black Sea Oil & Gas cuprinde Proiectul MGD şi două licenţe de producţie gaze naturale: zăcămintele Ana şi Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, în care compania americană deţine o participaţie de 70%.

Exploatarea de la Midia va furniza un miliard de metri cubi pe an – 10% din consumul anual de gaze naturale din România.

Un alt proiect energetic de marea anvergură al României, tot la Marea Neagră, este și exploatarea perimetrului Neptun. Se estimează că în arealul de mare adâncime se află între 100 și 200 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Romgaz, companie de stat, a preluat, la începutul acestei luni, 50% din acțiuni de la Exxon Mobile și va exploata, alături de OMV Petrom (care deține restul de 50% de acțiuni) zăcămintele offshore. Extragerea acestor gaze, programată cu începere din anul 2026, va transforma România în operator regional de gaze naturale, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu.

EUROPOLIS

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *