Nicolae Ciucă – avertisment grav: ”Suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă”

Premierul Nicolae Ciucă solicită combaterea dezinformării. Șeful Guvernului a declarat, azi, că România este ”cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă” şi că este nevoie ca românii să aibă acces la informaţii reale. Șeful Executivului a atras atenția, în cadrul conferinţei ”New Security Center – Black Sea and Balkans Security Forum”, că se impune un efort comun pentru a asigura protecţia cetăţenilor în fața fake-news.

”Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp ne demonstrează că suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă. Deci, este nevoie, cred, de un efort comun, transparent astfel încât să putem să fim în măsură să asigurăm protecţia cetăţenilor, pentru că aici nu este vorba de protecţia unui guvern sau a unei instituţii, ci este vorba de protecţia cetăţenilor, este vorba despre protecţia şi securitatea, stabilitatea unei ţări, care într-un final trebuie să aibă o soluţie (…) Cred că este nevoie de un efort naţional cât şi de unul internaţional, pentru o soluţie care este cât se poate de necesară, pentru că vedem efectele acţiunilor de propagandă şi dezinformare”, a declarat prim-ministrul.

Riscul influențării deciziei politice și a percepției publice

”Au fost probleme pe care le-am resimţit pe propria piele, nu mă refer la persoane, ci la o serie întreagă de ţări-ţintă, care au fost supuse acestor atacuri propagandistice, de dezinformare, de neinformare, de inducere în eroare, de influenţare a deciziei, inclusiv a deciziei politice şi ceea ce este cel mai grav este influenţarea percepţiei publice, pe care foarte greu reuşeşti după aceea să o combaţi şi să o aduci la adevăr”, a subliniat șeful Executivului.

Nicolae Ciucă a precizat cu privire la instrumentele de contracarare a dezinformării că ”atunci când Guvernul încearcă să dezvolte astfel de instrumente, populaţia are această temere a controlului de la nivelul Guvernului şi nu ştim unde se poate ajunge. Perspectiva mea, modul meu de a înţelege acest aspect este acela al unui dialog şi a unei soluţii pe care să o găsim împreună cu societatea civilă. Este nevoie ca oamenii să aibă acces la informaţii reale”, a evidențiat premierul României.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *