Nicolae Ciucă a solicitat Comisiei Europene să recomande statutul de țară candidată pentru Republica Moldova

Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, marți, la Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care a asigurat-o de sprijinul României în demersurile de aderare la Uniunea Europeană.

Atât la întâlnirea pe care a avut-o cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cât și la cea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Nicolae Ciucă a propus acordarea statutul de țară candidată Republicii Moldova. “În discuția cu președinta Comisiei Europene am subliniat importanța emiterii de către Comisia Europeană a unei opinii pozitive privind Republica Moldova, care să recunoască perspectiva sa europeană și să recomande statutul de candidat la aderare”, a transmis premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

La întrevederea cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, premierul Nicolae Ciucă a subliniat, de asemenea, importanța susținerii parcursului european al Republicii Moldova, precum și a reformelor inițiate de țara vecină.

În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European, de marți, și președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe liderii din Uniunea Europeană să transmită un mesaj de susținere pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia și să se răspundă pozitiv cererilor acestora de aderare la blocul comunitar.

Ucraina, Republica Moldova și Georgia au depus cereri de aderare la Uniunea Europeană, în urma invaziei ruse din Ucraina. Parlamentul Europeană a adoptat rezoluții prin care se recomandă acordarea statutului de țări candidate și se așteaptă avizul Comisiei Europene, la summitul Consiliului European, din perioada 23-24 iunie.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii