Aer irespirabil la New York, din cauza incendiilor de vegetație

O îngrijorătoare ceață galben-portocalie a întunecat ieri New York-ul, la 800 de kilometri sud de Quebec, unde au loc puternice incendii de vegetație. Degajările de fum fac aerul irespirabil pentru cei 8,5 milioane de locuitori ai metropolei americane, potrivit AFP.

Măștile medicale au reapărut pe străzile din Manhattan, Brooklyn și Queens, în timp ce Central Park, uriașul plămân verde al capitalei economice și culturale a SUA, este din ce în ce mai puțin vizitat.

Un locuitor al New York-ului spunea, pentru AFP, că face tot posibilul pentru a nu inspira prea mult din aerul cu mirosul de lemn ars.

Chiar în centrul Manhattanului, condițiile meteorologice se înrăutățesc, de la o oră la alta, pe măsură ce ceața devine din ce în ce mai densă în jurul zgârie-norilor, iar aerul este aproape irespirabil.

Autoritățile orașului și ale statului au emis, de marți, mesaje de avertizare pentru a-i atenționa pe newyorkezi cu privire la impactul brusc și fără precedent al acestor incendii, care au loc în Canada și a căror intensitate și frecvență sunt legate de schimbările climatice.

Senatorul Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul de la Washington, s-a declarat „întristat să vadă că orașul New York, care de obicei se bucură de o bună calitate a aerului, are una dintre cele mai proaste calități ale aerului din lume, din cauza acestor incendii de pădure din Quebec”.

Situația este și mai gravă în marile suburbii înverzite și luxoase, aflate la nord de Bronx, de-a lungul râului Hudson, unde cerul devine galben-portocaliu-cenușiu.

Potrivit guvernatorului statului, Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a crescut de la „nociv” la „foarte nociv”, iar toate activitățile școlare și extrașcolare în aer liber au fost suspendate.

Potrivit site-ului IQAir.com, care monitorizează nivelul de poluare în întreaga lume, indicele de calitate a aerului pentru New York a atins, miercuri după-amiază, un nivel record de 324, pe o scară de la zero la 500.

Concentrația de microparticule dăunătoare sănătății este de peste zece ori mai mare decât standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Facebook

Comentarii

171 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *