Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a confirmat duminică, în cadrul unei reuniuni de guvern, că Israelul este responsabil pentru exploziile echipamentelor de comunicații utilizate de Hezbollah în luna septembrie, potrivit agenției TPS. În timpul discuției, prima de la demiterea fostului ministru al apărării Yoav Gallant, Netanyahu a precizat că mai multe personalități politice și din domeniul securității s-au opus acestei operațiuni, precum și asasinării liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Explozia pagerelor și a stațiilor walkie-talkie ale Hezbollah, produsă pe 17 și 18 septembrie, a dus la moartea a 42 de persoane și rănirea a aproximativ 3.500, majoritatea membri ai grupării Hezbollah. Israelul nu a revendicat oficial atacul și nu a oferit detalii despre metoda și momentul exact al sabotajului echipamentelor de comunicații ale grupării.
Referindu-se probabil la Gallant, Netanyahu a declarat: „Când am dorit să îl elimin pe Nasrallah, să intru în Rafah și alte obiective – au existat persoane care s-au opus în cadrul cabinetului. Unele opinii se bazau pe reticența Statelor Unite de a sprijini astfel de acțiuni. Nu am fost de acord și am mers mai departe”.
Demiterea lui Gallant a provocat schimbări semnificative în cabinet, în urma cărora Israel Katz a preluat portofoliul Apărării, iar Gideon Sa’ar a devenit ministru de Externe. Cei doi au fost însărcinați să coordoneze ofensiva împotriva Hamas, Hezbollah, Iranului și altor grupuri afiliate Teheranului din Yemen, Irak și Siria.
După atacurile lansate de Hamas la 7 octombrie 2023, Hezbollah a intensificat atacurile asupra comunităților din nordul Israelului, utilizând rachete și drone. Peste 68.000 de israelieni din nordul țării au fost strămutați din casele lor, în contextul în care liderii Hezbollah și-au exprimat intenția de a împiedica revenirea acestora.
Conform Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate ONU, care a pus capăt celui de-al Doilea Război din Liban din 2006, Hezbollah are interdicția de a desfășura activități în sudul Libanului, reamintește agenția de presă israeliană.
Atacurile Hamas asupra comunităților israeliene din 7 octombrie au dus la moartea a cel puțin 1.200 de persoane, iar 252 de israelieni și cetățeni străini au fost luați ostatici. În prezent, 97 de ostatici se află în captivitate, iar peste 30 dintre aceștia au fost declarați decedați. Hamas deține, de asemenea, din 2014, doi civili israelieni și trupurile a doi soldați uciși în același an.
În replică, Israelul a efectuat lovituri aeriene în Fâșia Gaza și în Liban, rezultând zeci de victime, inclusiv copii, conform unor surse locale. În paralel, trupele israeliene desfășoară o ofensivă terestră în sudul Libanului, la frontiera cu nordul Israelului, din 30 septembrie.
Potrivit Ministerului libanez al Sănătății, peste 2.700 de persoane, în mare parte civili, au pierit în Liban de la 23 septembrie, cifră raportată de AFP.