Netanyahu: Israelul se apropie de victorie în Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat duminică că Israelul este aproape de o victorie în războiul său împotriva organizației Hamas din Gaza. Declarațiile sale vin la șase luni de la începutul conflictului care a zguduit regiunea.

„Suntem la un pas de victorie. Însă prețul de plătit este dureros și sfâșietor”, a afirmat Netanyahu în cadrul unei reuniuni a cabinetului de război desfășurată la Ierusalim, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Armata israeliană a anunțat recent retragerea trupelor sale din sudul enclavei Gaza, după luni de bombardamente și lupte în orașul Khan Younes și în împrejurimile acestuia. Netanyahu a subliniat hotărârea sa de a continua operațiunile militare împotriva Hamas în întreaga Fâșie Gaza, inclusiv la Rafah, după ce 19 din cele 24 de batalioane ale Hamas au fost eliminate.

Cu toate acestea, premierul Netanyahu a avertizat că nu va exista o încetare a focului fără revenirea ostaticilor israelieni, subliniind determinarea Israelului de a obține un acord în cadrul negocierilor indirecte cu Hamas, mediate de SUA, Qatar și Egipt.

Premierul israelian a criticat, de asemenea, acțiunile Iranului, pe care l-a acuzat că sprijină numeroase atacuri împotriva Israelului prin intermediul aliaților săi din regiune. Avertizând că Israelul va acționa împotriva celor care amenință securitatea sa, Netanyahu a subliniat necesitatea presiunilor internaționale îndreptate împotriva Hamas pentru eliberarea ostaticilor.

Declarațiile lui Netanyahu vin în contextul unei convorbiri telefonice cu președintele american Joe Biden, în care acesta din urmă a cerut o încetare imediată a focului și a evidențiat posibilitatea de condiționare a sprijinului american pentru Israel în funcție de ameliorarea ajutorului umanitar în Gaza și protejarea civililor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *