Netanyahu: Israelul preconizează un ajutor militar pentru Ucraina

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat astăzi că ţara sa preconizează un ajutor militar pentru Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Sunt în mod cert pe cale să analizez problema”, a declarat Netanyahu într-un interviu pentru postul american CNN, care l-a întrebat dacă Israelul intenţionează să ofere ajutor Ucrainei, cum ar fi sistemul său de apărare aeriană Domul de Fier.

Netanyahu a confirmat că SUA au transferat spre Ucraina muniţii de artilerie ce erau anterior stocate în Israel şi a dat de înţeles că statul israelian va acţiona, la rândul său, pentru a împiedica producţia de arme pentru Rusia în Iran.

„SUA tocmai au luat o enormă parte din muniţiile din Israel pentru a le transmite Ucrainei. Sincer, Israelul acţionează de asemenea, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de arme în Iran care sunt utilizate împotriva Ucrainei”, a declarat prim-ministrul israelian.

Responsabili ucraineni şi occidentali acuză Iranul că furnizează drone Rusiei pentru invazia ei împotriva Ucrainei, acuzaţii pe care Teheranul le respinge.

Netanyahu a declarat că i s-a solicitat să joace un rol oficial de mediator după declanşarea invaziei asupra Ucrainei de către Rusia, în februarie anul trecut, dar că nu a dat curs acestei solicitări, pentru că era atunci în opoziţie.

Premierul Israelului a adăugat că este gata să intervină în calitate de mediator dacă părţile beligerante şi SUA îi vor solicita aceasta. „Sunt aici de destulă vreme pentru a şti că trebuie să existe un moment potrivit şi circumstanţe potrivite. Dacă ele vor apărea, voi lua în mod sigur în considerare” solicitarea, a declarat Netanyahu.

Declaraţiile sale intervin după o vizită în Orientul Mijlociu a secretarului de stat american Antony Blinken, care a îndemnat la calm după escaladarea violenţei între Israel şi palestinieni şi a încurajat Israelul să susţină Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *