Dinastiile universitare din Oradea șochează prin amploarea pe care a luat-o nepotismul. La Universitatea din Oradea e maraton de concursuri pe posturi didactice, cu mari semne de întrebare privind corectitudinea.
O investigație realizată de săptămânalul Bihoreanul a scos la iveală că multe dintre concursuri par a fi organizate în interesul unora dintre „juniorii” influenți, care își pregătesc viitorul academic în facultățile conduse de părinți și apropiați.
Iată câteva dintre exemplele care pun sub semnul întrebării integritatea procesului de promovare academică.
Bodog și familia sa, la „Medicină”
Unul dintre cele mai discutate subiecte este legat de concursurile din cadrul Facultății de Medicină. Aici, gemenele Ruxandra și Teodora Bodog, fiicele decanului Florian Bodog, fost senator PSD, proaspăt absolvente ale facultății pe care tatăl lor o conduce, vor participa la concursuri pentru două posturi de asistent universitar în domenii care li se potrivesc perfect.
Teodora va candida pentru un post în cadrul specializării de Terapie Intensivă, iar Ruxandra pentru Chirurgie Plastică, ambele fiind specializări în care fetele au deja o legătură directă cu profesorii care le coordonează cercetarea.
Surorile Bodog au absolvit facultatea în toamna lui 2024, iar în decurs de doar câteva luni sunt pregătite să devină cadre didactice universitare. Aceste posturi sunt considerate a fi deja „găsite” pentru ele, având în vedere că, în cadrul concursului, la fiecare din cele două posturi va exista un singur candidat înscris.
Cazul Maghiar
Nepotismul este evident și în cazul Laurei Maghiar, nora prodecanului Adrian Maghiar. Tânăra, rezidentă în dermatologie și cu un doctorat despre infecția cu HPV, a devenit deja asistent universitar pe perioadă determinată și va candida pentru un post de șef de lucrări pentru discipline precum etica și integritatea academică. Familia Maghiar – urmașii fostului rector Teodor Maghiar – este extrem de bine reprezentată în facultate, cu membri ai familiei care activează atât ca profesori, cât și în funcții administrative. Această promovare rapidă ridică multe întrebări, având în vedere că tânăra nu are o pregătire directă în domeniile pe care le va preda.
Protejata lui Bodog
Tot la Medicină, un alt nume care stârnește controverse este Olivia Marcu, fosta consilieră a decanului Bodog, care a fost implicată într-un scandal legat de angajarea sa fictivă la Ministerul Sănătății.
Marcu predă informatică medicală și biostatistică la Oradea, iar acum candidează pentru un post de conferențiar, deși este singura înscrisă la acest concurs. Acesta nu este primul post „dedicat” obținut de Olivia Marcu, având în vedere că, în 2016, a fost angajată la facultate printr-un concurs organizat chiar de Bodog. De data aceasta, pentru funcția de conferențiar, Marcu beneficiază de un salariu de 8.939 lei brut.
Bungău Jr.: Promovare rapidă
Un alt exemplu de promovare rapidă este cel al lui Constantin Bungău Jr., fiul rectorului Universității, Constantin Bungău. Absolvent al unei facultăți de arhitectură din München și cu un doctorat obținut în 2023 la Cluj, Bungău Jr. a devenit șef de lucrări în 2024 la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, condusă de… soacra sa.
În doar un an, tânărul va promova la gradul de conferențiar, ceea ce reprezintă o excepție în mediul academic, unde promovările sunt adesea lente și se obțin doar după mulți ani de muncă. Rectorul susține că nu există nicio legătură între carierele fiului său și statutul său academic, dar multe voci din cadrul universității consideră că promovarea acestuia a fost facilitata de relațiile de familie.
Ce spun reprezentanții Universității?
Reprezentanții conducerii universitare au negat categoric acuzațiile de nepotism. Decanul Bodog a declarat că, de la organizarea concursurilor, nu a intervenit niciun favoritism, argumentând că fetele sale s-au pregătit din timp și că în majoritatea cazurilor, în lista candidaților, apare un singur nume.
Rectorul Bungău, la rândul său, a evidențiat că posturile scoase la concurs se deschid în mod legal și că nu există nicio intervenție directă din partea conducerii instituției în procesul de selecție.
- ancheta integrală a ziarului Bihoreanul poate fi citită aici: