Németország a védelmi kiadások növelését fontolgatja

Christian Lindner német pénzügyminiszter a dpa hírügynökségnek adott interjújában elárulta, hogy Németország 2028-tól akár 9 milliárd euróval is növelheti védelmi kiadásait. Ez az intézkedés akkor lehetséges, ha az országnak sikerül az államadósság szintjét az általa kitűzött cél alá csökkentenie. az Európai Unió, amely a bruttó hazai termék (GDP) 60%-a.

További forrásokhoz lehetne jutni, ha Németország az EU által megszabott határ alatt tartja az adósságot – magyarázta Lindner, a költségvetésilag konzervatív Szabad Demokrata Párt tagja.

Ha e határ alá esünk, akkor újra szóba kerülhet a koronavírus-járványhoz kapcsolódó, 2028-ra tervezett adósságtörlesztés – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború összefüggésében Németország 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben összesen mintegy 300 milliárd euró értékben kötött sürgősségi kölcsönt.

Christian Lindner hozzátette, hogy Németország költségvetésében jelenleg évi kilencmilliárd eurót költenek adósságfizetésre 2028-tól kezdődően. Hangsúlyozta azonban, hogy a járványhoz kapcsolódó adósságteher csökkentése esetén a törlesztés jelentősen csökkenhet.

„Ez az intézkedés eurómilliárdokat szabadíthat fel arra, hogy elérjük a NATO-célt a szövetségi költségvetés tekintetében, miután a Bundeswehr, a német hadsereg speciális programja véget ért” – mondta a pénzügyminiszter.

Az ukrajnai orosz inváziót követően 2022 februárjában Németország 100 milliárd euró értékű speciális alapot hozott létre modern katonai felszerelések vásárlására. Berlin azt is vállalta, hogy teljesíti a NATO azon célját, hogy a GDP legalább 2%-át védelmi kiadásokra fordítsa.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *