Negocierile între Rusia și Coreea de Nord stârnesc îngrijorări

Marți, un oficial american a declarat că negocierile în curs între Rusia și Coreea de Nord privind furnizarea de arme înregistrează progrese semnificative, ridicând semne de întrebare cu privire la implicarea Phenianului în conflictul din Ucraina. Oficialul american a avertizat că Coreea de Nord „va plăti un preț în comunitatea internațională” dacă va furniza arme Moscovei pentru a fi folosite în Ucraina, potrivit Reuters.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a subliniat că furnizarea de arme către Rusia nu va avea consecințe pozitive pentru Coreea de Nord și că aceasta va suporta consecințe serioase. Acest avertisment vine în contextul în care există speculații cu privire la o posibilă întâlnire între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin, în timpul căreia ar putea fi discutată furnizarea de arme.

În același timp, Casa Albă susține că acțiunea Rusiei de a căuta sprijin militar din partea Coreei de Nord demonstrează eficacitatea sancțiunilor economice impuse Rusiei în contextul conflictului din Ucraina. Sullivan a explicat că sancțiunile au redus baza industrială de apărare a Rusiei, forțând Moscova să caute surse alternative de aprovizionare cu arme și muniții.

Totuși, până în prezent, nu s-au observat furnizări semnificative de arme sau capacități militare din partea Coreei de Nord către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina. Cu toate acestea, discuțiile se desfășoară activ, iar oficialii americani au remarcat implicarea ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, în negocieri, sugerând că Moscova acordă o importanță deosebită acestui subiect.

În timp ce Kremlinul a refuzat să comenteze în detaliu despre posibila întâlnire dintre Kim Jong Un și Vladimir Putin, analiștii politici observă o apropiere crescută între Rusia și Coreea de Nord pe fondul izolării internaționale a Rusiei din cauza conflictului din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *