Bătălie pentru președinția Băncii Europene de Investiții

Italia, Polonia şi Suedia au propus candidaţi pentru postul de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), informează Agerpres.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, fostul ministru de Finanţe, Daniele Franco, este candidatul Italiei la conducerea BEI, în timp ce autorităţile de la Varşovia au propus-o pe vicepreşedinta BEI, Teresa Czerwinska. La rândul său, Suedia a anunţat încă de joi nominalizarea lui Thomas Ostros, vicepreşedinte actual al BEI.

Aceste propuneri au fost făcute în contextul reuniunii miniştrilor europeni ai Finanţelor, vineri, la Luxemburg. Acest oraş găzduieşte sediul BEI, care este cea mai mare bancă multilaterală din lume.

Se apreciază că influenţa pe care o exercită BEI în chestiunile financiare este motivantă pentru a determina statele membre să încerce să câştige postul de conducere.

În plus, runda demarată de negocieri ar putea da o imagine cu privire la viitoarele negocieri care se vor derula pentru posturile viitoarei Comisii Europene, posturi care vor deveni vacante după alegerile europarlamentare din luna iunie 2024.

BEI, divizia de finanţare a Uniunii Europene, este condusă acum de Werner Hoyer (Germania). El se află la cel de-al doilea mandat – primul, începând din 2012, și al doilea, din ianuarie 2018.

Vineri a fost termenul-limită pentru depunerea de candidaturi pentru şefia BEI.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *