”Navalny” – Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar

„Navalny”, un film despre otrăvirea și încarcerarea liderului opoziției ruse Alexei Navalny, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.

Cei doi copii ai lui Navalny și soția acestuia, Iulia, au participat la ceremonia din Los Angeles și s-au alăturat regizorului filmului pe scenă pentru a accepta premiul. „Soțul meu este în închisoare doar pentru că a spus adevărul, soțul meu este în închisoare doar pentru că a apărat democrația”, a declarat Iulia Navalnaya. „Alexei, visez la ziua în care vei fi liber, iar țara noastră va fi liberă. Rămâi puternic, dragostea mea”.

Documentarul urmărește ascensiunea politică a lui Navalny, care a devenit cel mai important opozant al lui Putin, și documentează o investigație a organizației de investigații Bellingcat cu privire la otrăvirea sa, precum și la încarcerarea sa ulterioară.

Critic și opozant politic de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, Navalny, în vârstă de 46 de ani, se află în prezent într-o închisoare de maximă securitate la aproximativ 120 de kilometri est de Moscova. El a fost arestat la întoarcerea în capitala rusă în ianuarie 2021, după ce a petrecut cinci luni într-un spital din Germania pentru a trata o presupusă otrăvire cu agent neurotoxic sancționată de Kremlin. Guvernul rus a negat orice implicare în otrăvire.

Navalny a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare de către un tribunal rus pentru că ar fi încălcat condițiile eliberării sale condiționate. În martie 2022, el a primit apoi o altă condamnare de nouă ani pentru acuzații de fraudă.

Facebook

Comentarii

162 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *