Portavionul Charles-de-Gaulle, nava amiral a flotei franceze, trece pentru prima dată sub controlul operațional al NATO. Nava va desfășura o misiune de 15 zile, în Marea Mediterană, alături de mai multe țări – SUA, Grecia, Spania și Portugalia, scrie Le Figaro și G4Media.
„Este pentru prima dată când am plasat portavionul nuclear Charles-de-Gaulle sub controlul operațional al NATO timp de 15 zile”, a declarat viceamiralul francez Didier Maleterre, numărul doi în comandamentul maritim al NATO. Acesta a spus, însă, că în orice moment, dacă va fi necesar, nava poate reveni la post, sub comnadă națională.
Membru fondator al NATO, Franța a părăsit comandamentul militar integrat în 1966, la inițiativa generalului Charles de Gaulle, din cauza unor neînțelegeri cu Statele Unite. Ea a revenit în 2009, dar fără a se alătura grupului de planificare nucleară al Alianței.
Portavionul Charles-de-Gaulle, cu avioanele sale de luptă Rafale Marine la bord, își reia, acum, operațiunile după opt luni de reparații, el fiind însoțit de un submarin nuclear de atac, de fregate specializate și de o navă de reaprovizionare. „Misiunea va permite Franței să se alinieze cu aliații noștri”, a declarat comandantul grupului aeronaval francez, contraamiralul Jacques Mallard.
„Există un punct de cotitură destul de semnificativ în abordarea franceză. La Bruxelles, aliații urmăresc toate acestea foarte atent”, subliniază Robert Pszczel, fost oficial NATO și cercetător la Centrul pentru studii orientale.
O altă contribuție semnificativă a Franței față de NATO, de la revenirea amenințării rusești, este considerată și desfășurarea în România, graniță directă cu Ucraina, a 1.500 de soldați, țara asumându-și rolul de națiune-cadru a NATO.
Statele Unite au plasat unul dintre portavioanele lor sub controlul operațional al NATO în 2022, pentru prima dată de la Războiul Rece, în timp ce britanicii au făcut acest lucru în 2023, tot o premieră pentru ei înaintea Franței, potrivit NATO.