NATO 75: Stoltenberg, decorat pentru cei 10 ani în fruntea aliaților

În cadrul ceremoniei aniversare a NATO, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, care urmează să predea ștafeta premierului olandez, Mark Rutte, a fost decorat de președintele american, Joe Biden.

Medalia Prezidențială pentru Libertate este cea mai înaltă decorație a SUA și a fost atribuită lui Jens Stoltenberg pentru modul cum și-a îndeplinit atribuțiile în cei 10 ani în fruntea aliaților.

În discursul său, Jens Stoltenberg i-a îndemnat, apoi, pe liderii NATO să menţină sprijinul pentru Ucraina, subliniind că, de rezultatul conflictului, va depinde și securitatea globală pentru decenii.

Acesta a spus că NATO trebuie să dea dovadă de aceeaşi determinare pe care a arătat-o şi în alte momente-cheie ale istoriei sale.

„Cel mai mare cost şi cel mai mare risc va fi dacă Rusia câştigă în Ucraina. Nu putem permite să se întâmple acest lucru”, a spus Stoltenberg în alocuţiunea aplaudată pe alocuri de participanţii la ceremonie, între care şi liderii celor 32 de state membre.

Jens Stoltenberg a evidențiat, cu acest prilej, și tratatul de la Washington, tratatul fondator al NATO. „Are doar 14 paragrafe, câteva pagini; niciodată atât de puţin nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulţi oameni”, a spus el în locul în care fost semnat tratatul în urmă cu 75 de ani.

„La această aniversare de 75 de ani putem spune că Alianţa nu este numai cea mai de succes, ci şi cea mai de durată din istorie”, a afirmat Stoltenberg, care a mai spus printre altele şi că „extinderea NATO a unificat Europa într-un mod care era înainte inimaginabil”.

Jens Stoltenberg își va încheia mandatul la conducerea NATO pe 1 octombrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *