Orban îl cooptează pe Erdogan în „misiunea de pace” pentru Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban a discutat, ieri, în marja summitului de la Washington, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre misiunea de pace a Ungariei pentru Ucraina, relatează MTI, preluată de Agerpres.

Şeful guvernului ungar i-a cerut liderului turc să sprijine această inţiativă, subliniind că Turcia a fost până acum singura ţară care a mediat cu succes între cele două părţi în războiul lansat de Moscova în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Bertalan Havasi.

Delegaţia ungară a cerut marţi Alianţei Nord-Atlantice să demareze discuţii semnificative cu privire la această misiune de pace pe care și-a asumat-o Ungaria, de la 1 iulie, de când a preluat președinția UE.

Ungaria nu participă la misiunea de coordonare a NATO privind Ucraina, asta după ce Viktor Orban a primit garanţii în acest sens din partea secretarului general al NATO în exerciţiu, Jens Stoltenberg, care a fost în vizită la Budapesta, la mijlocul lunii iunie.

Și viitorul secretar general al NATO, olandezul Mark Rutte, i-a oferit lui Viktor Orban garanția că țara sa nu va fi implicată în efortul de război al NATO pentru Ucraina, cei doi premieri întâlnindu-se în marja summitului UE, de luna trecută.

Pe 2 iulie, la o zi după ce a preluat președinția Consiliului European, Viktor Orban a mers într-o vizită surpriză la Kiev, unde i-a propus președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să discute pacea cu Rusia.

La câteva zile, premierul ungar a mers la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin și, apoi, la Beijing, unde a fost primit de Xi Jinping, Viktor Orban susținând poziția Ungariei că este nevoie de pace în conflictul din Ucraina.

Pentru o pace negociată s-a pronunțat și fostul președinte al SUA, Donald Trump, în cazul în care va reveni la Casa Albă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *