NATO 75: Noul premier britanic are o poziție interesantă privind cheltuielile pentru apărare

Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, nu garantează că, în mandatul său, Regatul Unit va ajunge la ținta de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare, scrie Agerpres.

Starmer, care se întâlnește cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri NATO, astăzi, la summitul NATO, face presiuni ca membrii europeni să îşi crească cheltuielile de apărare.

Însă decizia ca Marea Britanie să aloce 2,5% din PIB pentru bugetul militar va fi luată în urma unei analize globale în materie, analiză ce va fi lansată săptămâna viitoare şi ea trebuie să corespundă „regulilor fiscale” stricte ale guvernului privind cheltuielile şi împrumuturile.

Perspectiva revenirii fostului preşedinte Donald Trump la Casa Albă, după alegerile din noiembrie, constituie un motiv de preocupare în alianţă, date fiind criticile din trecut ale acestuia şi ameninţările sale că va reduce ajutorul pentru Ucraina.

Membrii europeni ai NATO se confruntă cu asumarea creşterii contribuţiilor lor la alianţă pentru eventualitatea în care republicanul va reveni în funcţie şi va reduce angajamentul Statelor Unite.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *