NATO75: Liderii lumii, prezenți la Washington

La summitul de la Washington, vor participa liderii de stat și de guvern, între care și președintele Klaus Iohannis, care a anunțat, recent, că renunță la candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, în favoarea premierului olandez, Mark Rutte. În SUA, acesta va fi confirmat ca succesorul lui Jens Stoltenberg, urmând să își preia mandatul la data de 1 octombrie.

În prim plan, se vor afla, de asemenea, mai mulți președinți și șefi de guverne, care sunt angrenați în probleme politice în țările lor, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Atenţia publică se va concentra în mare parte asupra preşedintelui american, Joe Biden, liderul celui mai important stat NATO. Preşedintele american se află în plină campanie pentru a recupera decalajul față de Donald Trump, după dezbaterea din 27 iunie, despre care s-a spus că a fost un eșec pentru președintele democrat.

Lui Joe Biden i s-a cerut retragerea din cursă, dar președintele SUA în exercițiu își continuă campania pentru prezidențialele din 5 noiembrie.

Zelenski va cere, din nou, aderarea Ucrainei la NATO

Un alt lider care va capta atenția participanților la summit este și Volodimir Zelenski. În plus faţă de obţinerea unui sprijin mai mare pentru țara sa, este de aşteptat ca preşedintele ucrainean să facă presiuni pentru o cale mai rapidă de a intra în NATO.

Noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, efectuează prima sa deplasare internaţională după câștigarea alegerile parlamentare de săptămâna trecută. Starmer s-a angajat să menţină abordarea guvernului conservator anterior faţă de Ucraina, continuând să sprijine Kievul în războiul său împotriva invaziei Rusiei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, se află la Washington la câteva zile după ce şi-a pierdut o mare parte din puterea politică în urma alegerilor anticipate, care au arătat că francezii sunt mai degrabă divizaţi între două extreme, stânga şi dreapta, şi sunt mai puţin atraşi de politica centristă. După al doilea tur de scrutin de duminică, Franţa se confruntă acum cu un parlament haotic.

Viktor Orban a stârnit furia liderilor europeni

Premierul ungar, Viktor Orban, se află la Washington după o vizită-surpriză la Beijing, unde s-a dus pentru a discuta despre un potenţial acord de pace în Ucraina. Ungaria a preluat săptămâna trecută preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene, iar Orban i-a vizitat de atunci pe Zelenski şi pe liderul rus Vladimir Putin. Deplasarea sa în Rusia a stârnit furia altor lideri europeni, care au afirmat că Orban nu are mandatul UE de a face presiuni pentru o încetare a focului în Ucraina.

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, îşi va reprezenta ţara la primul summit NATO de la aderarea la alianţă a Stockholmului, în martie. Înaintea deplasării sale, Kristersson a declarat că Suedia sprijină pe deplin ideea că viitorul Ucrainei se află în NATO.

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, intenţionează să discute despre ameninţarea pe care Phenianul o reprezintă pentru Europa prin aprofundarea legăturilor militare cu Rusia.

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, se află și el sub presiune în țara sa din cauza faptului că guvernul său liberal este în urma principalului partid de opoziţie în sondaje.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *