NATO va crește masiv numărul forțelor sale aflate în stare de pregătire ridicată, până la peste 300.000, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg. Forța de reacție rapidă a NATO are până în prezent aproximativ 40.000 de soldați.
NATO consolidează securitatea
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că alianța militară este pregătită să crească numărul forțelor sale de înaltă pregătire la peste 300.000, ca parte a ceea ce el a descris ca fiind „cea mai mare revizuire a apărării colective și a descurajării de la Războiul Rece încoace”. Comentariile sale au fost făcute în contextul în care liderii NATO se pregătesc să se reunească în această săptămână la Madrid, Spania, pentru a decide asupra așa-numitului Concept strategic, cel mai important document al alianței cu 30 de membri.
Textul, care este actualizat aproximativ la fiecare zece ani, va reafirma valorile NATO, va oferi o evaluare colectivă a provocărilor de securitate și va acționa ca un ghid pentru viitoarea dezvoltare politică și militară a grupului. Stoltenberg a reiterat intenția alianței de a recunoaște Rusia ca fiind „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa securității, în urma atacului președintelui Vladimir Putin în Ucraina.
„Summitul nostru NATO de săptămâna aceasta de la Madrid va fi unul transformator, cu multe decizii importante, inclusiv cu privire la un nou concept strategic pentru o nouă realitate de securitate. Vom transforma Forța de Răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la mult peste 300.000″, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.
Decizia vine în urma unui apel coordonat din partea vecinilor Rusiei de a consolida apărarea pe flancul estic al Europei. Națiunile baltice Estonia, Letonia și Lituania au declarat că invazia Rusiei în Ucraina necesită o schimbare fundamentală a construcției militare existente a NATO. Cele trei țări, toate membre ale NATO și ale Uniunii Europene, au cerut în mod repetat NATO să asigure o creștere substanțială a numărului de trupe străine staționate în regiune și să regândească abordarea existentă a alianței, de tip „tripwire”.
Autor: Anca Stratulat