NATO suplimentează trupele din Kosovo

NATO analizează o creştere pe baze permanente a numărului de trupe în Balcanii de Vest, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters, informează Agerpres.

„Acum analizăm dacă ar trebui să avem o creştere care să fie permanentă, pentru a ne asigura că lucrurile nu scapă de sub control şi nu creează un nou conflict violent în Kosovo sau în regiunea mai largă”, a declarat Jens Stoltenberg în timpul unei vizite în Kosovo.

NATO a trimis sute de forţe suplimentare în Kosovo din Marea Britanie şi România, după ce, la 24 septembrie, ciocniri între poliţie şi sârbi înarmaţi ascunşi într-o mănăstire a transformat un sat liniştit din nordul Kosovo într-o zonă de război.

Schimbul de focuri din septembrie a provocat noi îngrijorări internaţionale cu privire la stabilitatea din Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză şi care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după lupte de gherilă şi o intervenţie a NATO în 1999.

Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituţiile de la Pristina şi consideră Belgradul drept capitala lor. Aceştia s-au confruntat adesea cu poliţia kosovară şi cu forţele internaţionale de menţinere a păcii, dar violenţele din septembrie au fost cele mai grave din ultimii ani.

Misiunea de menţinere a păcii KFOR a NATO, care funcţionează din 1999, cuprinde în prezent peste 4 500 de soldaţi din 27 de ţări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *