NATO se așteaptă să finalizeze procesul de aderare al Suediei în luna iulie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu acordat agenției de presă dpa că se așteaptă ca procesul de aderare al Suediei la Alianța Nord-Atlantică să fie finalizat în cursul anului 2024. Conform informațiilor furnizate de Agerpres, această integrare ar putea fi confirmată la summitul NATO programat pentru luna iulie.

Stoltenberg a evidențiat că Suedia a demonstrat angajamentul față de Turcia, respectând condițiile impuse. Printre acestea se numără discuțiile privind achiziționarea de avioane de luptă americane F-16, ca parte a cerințelor turcești pentru a susține integrarea Suediei.

Aprobarea recentă a procesului de aderare al Suediei de către Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc, datată 26 decembrie 2023, reprezintă un progres semnificativ după un impas care a persistat timp de 19 luni în calea extinderii NATO. De menționat este că Ankara și Budapesta au fost principalele capitale care au împiedicat până acum această extindere.

Această evoluție survine în contextul unei modificări strategice semnificative în politica de securitate a Suediei și Finlandei. După invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, ambele țări nordice au reconsiderat politica lor de nealiniere militară, căutând protecție sub umbrela de securitate a NATO. Finlanda a oficializat aderarea sa ca al 31-lea membru al NATO în aprilie 2023, reflectând o extindere rapidă și necesară a alianței în fața amenințărilor regionale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *